Deze Zweedse cake at ik als kind voor het eerst aan het eind van de zoutdeegcursus van Mery. Jaren later heb ik het recept gevraagd en het bracht hele fijne herinneringen terug. Een kind kan de was doen maar de koffie geeft de cake een verrassend kick van smaak.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10/20 minuten
Personen: 10

Ingrediënten:
350 gram zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels cacao
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
Snufje zout
150 ml lauwwarm water
3 eieren op kamertemperatuur
100 gram gesmolten boter
50 gram suiker
25 gram gesmolten boter
1 kopje espresso
50 gram geraspte kokos

Voorbereiding:
Klop in een grote schaal de eieren en suiker luchtig en roer met een garde de andere ingrediënten erdoor tot een glad beslag. Bekleed een ronde springvorm van X diameter of een bakplaat met bakpapier en giet het beslag in de vorm.

Bereiding:
Bak de cake in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 10 minuten voor de bakplaat en 20 minuten voor de cakevorm. Ondertussen, verwarm de boter in een steelpannetje, meng met de warme koffie en suiker tot een gladde saus. In een droge koekenpan, bak je de kokos goudbruin.
Haal de cake uit de oven en prik met een saté-prikker over de gehele bovenkant kleine gaatjes. Giet de saus over de cake en bestrooi met de kokos.