Al voor mijn reis door Azië was ik al een grote fan van de Aziatische keuken, maar sindsdien vind ik dumplings eten ik echt een feestje. Heerlijk deeg dat is gestoomd, gebakken of gefrituurd met verschillende vullingen en dips die het af maken. Dat klinkt toch heerlijk!

Met twee vriendinnen besloten we een dumpling feestje te houden. Met natuurlijk drie varianten, want 1 leek ons een beetje saai en keus maakt het natuurlijk leuker. Het maakte het wat lastiger dat een van de meiden vegan eet en de andere niet van paddenstoelen houdt. Maar gelukkig na wat onderzoek op internet en het samenvoegen van wat leuke ideetjes, kwamen deze drie varianten eruit; tofu met Chinese kool, tofu en kimchi en een zoete aardappel met miso dumpling.

Het kost flink wat tijd om de vullingen te maken en erna al de dumplings te vouwen. Maar eenmaal gemaakt zijn ze ideaal om in te vriezen en snel klaar te maken na een lange werkdag. Dus als je aan het karwij begint, maak er gelijk een hoop.

Voorbereidingstijd: 3 uur
Bereidingstijd: 30 minuten
Personen: 10

Ingrediënten:
1 Pak (ong. 45-50) wonton vellen
1,5 Pak (ong. 45-50) gioza vellen
3 tbsp neutrale olie
2 tbsp sesam olie
5 tbsp soja saus
2 tbsp mirin
2 tbsp chillivlokken
Zout
Peper
1 pak stevige tofu
1/3 Chinese kool
0,5 grote wortel
4 lente uien
2 tbsp gember
4 tenen knoflook
80 gram Kimchi (zakje uit de koeling van de toko)
1 bosje koriander
1 tbsp gemalen koriander
600 gram zoete aardappel
1 grote witte ui
2 tbsp witte miso pasta

Dipsaus:
6 tbsp soja saus
3 tbsp Rijst azijn
1 rode peper
2 tbsp Mirin
1 tbsp Sesamolie
Chili olie
Sesamzaadjes

Voorbereiding:
We beginnen met de twee tofu vullingen. Haal de tofu uit de verpakking en verkruimel deze tot grove korrels. (Mocht de tofu niet goed verkruimelen, leg het blok tussen een paar lagen keukenpapier en druk dit met een gewicht aan voor een half uurtje om het vocht uit te lekken.)

Snijd de ui, wortel, lente ui, Chinese kool, knoflook, gember en kimchi in hele fijne stukjes. Snij van de koriander de steeltjes ook fijn maar houd de blaadjes apart voor de garnering.

Bereiding:
Voeg in een hapjes pan 1,5 tbsp olie toe en bak de wortelen een paar minuten voordat je de Chinese kool, lente ui, knoflook en gember toevoegt. Roerbak alles tot het beetgaar heeft, maar laat het niet bruin worden. Schep het over in een mengschaal en laat afkoelen.

Nu is het tijd voor de zoete-aardappelvulling. Schil de zoete aardappels, snijdt ze in grote stukken en kook deze in een pan met ruim water en zout gaar. Bak in de hapjespan met 1,5 tbsp olie de fijn gesneden ui met de 2 tbsp miso pasta tot de uien glazig en zacht geworden zijn. Giet de aardappels af, laat uitstomen en stamp met een stamppotstamper de aardappels fijn.

Pak drie mengschalen, voor elke vulling 1. Verdeel over schaal 1 en 2 het gebakken groenten mengsel, net als de verkruimelde tofu en de gesneden koriander steeltjes.

Voeg aan schaal 1: gemalen peper naar smaak, 1 tbsp gemalen koriander, 2 tbsp sojasaus, 1 tbsp mirin en 1 tbsp sesam olie toe.

Voeg aan schaal 2: de fijn gesneden kimchi toe, 1 tbsp sojasaus, peper en eventueel extra chilivolkken naar smaak toe.

Voeg aan schaal 3: de gekookte aardappels en gebakken uien toe met peper, 1 tbsp mirin, 2 tbsp chilievlokken, 2 tbsp sojasaus, en 1 tbsp sesamolie toe.

Roer alle vullingen goed door en proef elke of je ze lekker vind, ze horen lekker sterk van smaak te zijn. Vul nu de vellen met de vullingen. De wontonvellen vind ik lekker met de tofu vullingen en de gioza met de zoete aardappel, maar probeer vooral van alles uit.

Per persoon reken je ong. op 10 stuks. Je kunt ze in een bamboo mandje stomen (deze vind je bij de toko) of bak ze in 1 tbsp olie goudbruin, voeg 1 kopje water toe en stoom ze met een deksel in 4 minuten gaar. Haal de deksel vervolgens van de pan en bak de dumplings knapperig.

Ondertussen meng je voor de eerste dipsaus de 3 tbsp sojasaus, de rijstazijn en de fijn gesneden rode peper in een mengschaaltje. Meng voor de tweede dipsaus 3 tbsp sojasaus, 2 tbsp mirin en 1 tbsp sesamolie in een schaaltje.

Nu alles eindelijk klaar is, serveer je de dumplings met schaaltjes blaadjes koriander, sesamzaadjes en chiliolie zodat iedereen zelf kan pakken wat hij/zij lekker vind.

Tip: Leg de overige dumplings los van elkaar (ze gaan anders plakken) op een bakplaat in de vriezer tot ze bevroren zijn en doe ze erna in luchtdichte zakjes, met de datum, in de vriezer.