Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Personen: 8

Ingrediënten:
300 gram fijne tarwebloem
11 eieren (maat L)
6 plakken parmaham
250 gram kruimelige ricotta
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 gram boter
1 citroen
1 bosje salie
Olijfolie
Zwarte peper
Zout

Voorbereiding:
Voeg in een grote mengkom de bloem en een snuf zout toe. In een aparte kom, breek er drie eieren in met een scheut olijfolie en roer het tot een egaal mengsel. Maak in het midden met een vork een kuiltje en giet hier beetje bij beetje de gemixte eieren toe en roer met de vork tot het een kruimelig deeg wordt.
Bestuif het aanrecht met bloem en kneed het deeg voor 5 minuten tot een glad en elastisch deeg. Rol het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur te rusten in de koelkast.

Pluk van de salie 18 mooie blaadjes en snij de overige blaadjes met zachte steeltjes van de salie fijn. Rasp de schil van de citroen en meng dit door de ricotta met de salie, peper, de geraspte Parmezaanse kaas en een scheut olijfolie.
Haal het pastadeeg uit de koelkast en verdeel in twee stukken, dek 1 deel opnieuw af met het plasticfolie tegen uitdrogen. Bestuif je werkbank en de pasta ruim met bloem. Duw het pastadeeg tot een platte lap en werk dit door de pasta machine tot stand 2.

Het ricotta mengsel is genoeg voor 8 raviolo’s . Leg ong. 1 eetlepel p.p. op het pasta deeg en maak een holletje in de ricotta met de achterkant van je lepel en leg hier een hele eidooier in (hij mag niet breken) . Maak de rand van het deeg nat en leg hier een tweede uitgerolde laag pastadeeg op. Zorg dat alle lucht eruit is maar werk voorzichtig om de eidooier niet te breken. Steek de raviolo vorm eruit (10 cm diameter) en druk de randen goed aan. Leg op een plaat een vel bakpapier, bestuif dit met bloem, leg hier de raviolo’s op en dek af met een licht vochtige theedoek.

  • Tip: Maak je dit een dag van tevoren? Bestuif dan ook de raviolo’s met bloem, dek deze luchtdicht af met plastic folie en bewaar in de koelkast.

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Leg op een rek met bakpapier de plakken parmaham en bak deze in +/- 10 minuten knapperig.

Breng een grote pan water aan de kook en voeg hier flink zout aan toe (moet zo zout zijn als zeewater). Smelt ondertussen de boter in een klein pannetje. Wanneer de boter begint te bruinen, bak je hierin de saliebladeren knapperig. Haal deze uit de pan en laat uitlekken op keukenrol.

Kook de raviolo in het water 4 minuten gaar tot ze drijven. Leg op elk bord een raviolo, met 2 tsp gebruinde boter, 3 salieblaadjes en een plak knapperige parmaham. Eetsmakelijk!